پژوهشگاه رویان یک قطب تحقیقاتی و فناوری در تراز بین‌المللی و پیشگام در توسعه علم، فناوری و نوآوری در علوم زیستی است که در علوم سلول‌های بنیادی، تولید‌مثل، زیست‌فناوری، سلول‌درمانی، مهندسی بافت و پزشکی بازساختی دارای اعتبار و مرجعیت بین‌المللی بوده و در ارتقاء سلامت جامعه موثر است. در سالیان اخیر این مرجعیت نه تنها در بحث پژوهش و تحقیقات حفظ گردیده است بلکه توجه به مفاهیم ترجمانی در حوزه زیست‌شناسی و پزشکی نمود عینی پیدا کرده است.

شروع به کار اولین بانک خون بند ناف ایران (شرکت فناوری بن‌یاخته‌های رویان)، راه‌اندازی نخستین مرکز سلول‌درمانی کشور، همچنین افتتاح اولین کارخانه تولید سلول و مشتقات سلولی در خاورمیانه (سل تک فارمد)، آغاز به کار مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی رویان (Royan ATMP-TDC)، راه‌اندازی مرکز بیوتکنولوژی، گشایش مرکز تحقیقات و کلینیک دیابت، متابولیسم و چاقی (Royan DMO) و در نهایت ایجاد مرکز رشد و هسته‌های فناور (RITAK) در قالب مرکز جامع سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی رویان (Royan SCRM) در راستای توجه به مفاهیم ترجمانی در حوزه زیست‌شناسی و پزشکی بازساختی بوده است.

مرکز جامع سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی رویان در سال ۱۳۹۸ تاسیس گردید و ماموریت اصلی آن تجمیع و یکپارچه‌سازی مراکز مختلف تحقیقاتی، تولیدی و فناوری پژوهشگاه رویان است تا پویاتر و پرشتاب‌تر از پیش برای دستیابی به اهداف مجموعه از جمله: تولید محصولات فناورانه در حوزه بیوتکنولوژی و بیولوژی، تولید محصولات به منظور کاربرد در بالین، کمک به درمان بیماری‌های سخت و توسعه سلامت عمومی جامعه حرکت نمائیم.

حسین بهاروند، استاد ممتاز و موسس پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی پژوهشگاه رویان است. در سال ۱۳۷۳ مدرک کارشناسی خود را از دانشگاه شیراز، در سال ۱۳۷۵ مدرک کارشناسی ارشد خود را از دانشگاه شهید بهشتی و مدرک دکترای خود را در رشته زیست شناسی تکوینی از دانشگاه خوارزمی (تربیت معلم سابق) در سال ۱۳۸۳ دریافت کرد. وی در سال ۱۳۷۴ به پژوهشگاه رویان پیوست. او در سال ۱۳۸۲ برای اولین بار سلول های بنیادی جنینی انسانی و موشی را در ایران تولید کرد و در سال ۱۳۸۷ به همراه همکارانش موفق به تولید سلول های بنیادی پرتوان القائی (iPS)  انسانی و موشی شد. این فعالیت ها او و همکارانش را قادر ساخت تا شاخه های مختلف پزشکی بازساختی را در ایران پایه گذاری و پیگیری کنند. زمینه های پژوهشی او پیرامون ارتقاء تحقیقات ترجمانی و پزشکی بازساختی از دیدگاه سلول های بنیادی، زیست شناسی تکوینی و مهندسی با الهام از طبیعت است. وی روی دگرتمایزی و تمایز سلول های بنیادی پرتوان به سلول های قلبی، عصبی، کبدی تحقیق می کند و درباره ساز و کار های پرتوانی و زیست شناسی سلول های زایا مطالعه می نماید. ایشان در کارآزمایی های بالینی متعدد و پیوند سلول های بنیادی بافتی مشارکت داشته است و در زمینه توسعه تولید صنعتی سلول فعالیت می کند. او به عنوان سخنران مدعو در بسیاری از کنفرانس های علمی ملی و بین المللی از جمله (ISSCR 2018) حضور داشته است.
از وی ۴ کتاب به زبان انگلیسی توسط انتشارات Springer و John Wiley به ترتیب در سال های ۱۳۸۹، ۱۳۹۱و ۱۳۹۴ چاپ شده است. تاکنون ۳۹۵ مقاله بین المللی و ۱۰۳ مقاله داوری شده داخلی به همراه ۷ فصل در کتب بین المللی از ایشان به چاپ رسیده است. ۱۳ کتاب تألیفی به زبان فارسی و ۸ کتاب ترجمه شده از دیگر آثار وی هستند. همچنین ۸ تصویر از مقالات شاخص وی بر روی جلد مجلات بین المللی چاپ شده است. با استناد به Google Scholar تا ماه نوامبر۲۰۱۹  بیش از ۱۱۸۰۰ بار به مطالعات ایشان ارجاع شده و دارای h-index 52 است. حسین بهاروند عضو هیئت تحریریه هشت مجله علمی بین المللی از جمله Journal of Biological Chemistry و Scientific reports (زیرمجموعه انتشارات Nature) بوده و دارای ۳ اختراع ثبت شده در آمریکاست. وی ۳۳ جایزه ملی و بین المللی دریافت کرده است. در دهمین، دوازدهمین و هفدهمین جشنواره رازی (سال های ۱۳۸۳، ۱۳۸۵ و ۱۳۹۱) موفق به کسب جایزه تحقیقات در زمینه علم پزشکی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و در بیست و ششمین و سی و دومین جشنواره بین المللی خوارزمی (سال  ۱۳۹۷ و ۱۳۹۱) موفق به دریافت جایزه تحقیقات در حوزه علوم پایه از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری شده است. در سال ۱۳۸۹ در بیست و هفتمین دوره کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، کتاب سلول های بنیادی به تألیف وی به عنوان کتاب برگزیده شناخته شد. ایشان در سال ۱۳۸۹ موفق به دریافت جایزه محقق برتر جهان اسلام در حوزه فناوری و علوم از ISESCO (سازمان اسلامی آموزشی، فرهنگی و علمی) گردید. او در سال های ۱۳۸۸ و ۱۳۹۲ جایزه دکتر هادوی را از جشنواره علمی فرهنگستان علوم پزشکی دریافت کرد و در سال ۱۳۹۴ به عنوان استاد برجسته حیطه علوم پزشکی از سوی بنیاد بین المللی آکادمیک پروفسور یلدا و همچنین چهره تاثیرگذار بیوتکنولوژی کشور معرفی شد. در سال ۱۳۹۵ وی به عنوان محقق برتر حوزه سلول های بنیادی از سوی انجمن ژنتیک ایران برگزیده شد. نامبرده در سال ۱۳۹۳ جایزه علامه طباطبایی را کسب کرد و به عنوان استاد ممتاز از سوی بنیاد ملی نخبگان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری شناخته شد. همچنین ایشان در سال ۱۳۹۳ جایزه بین المللی یونسکو در حوزه علوم زیستی را دریافت کرد. این جایزه به علت تحقیق بر سلول های بنیادی و کاربرد آن در پزشکی بازساختی در راستای بهبود کیفیت زندگی انسان ها به ایشان اعطا شد. وی در سال ۱۳۹۶ به عنوان یکی از ۲۰ فرد تاثیر گذار سلول‏های بنیادی از سوی سایت the niche در سطح جهانی معرفی شد. در سال ۱۳۹۸ او برنده جایزه بین المللی آکادمی جهانی علوم (TWAS) در حوزه زیست شناسی برای تولید و نگهداری سلول‏های بنیادی و ارائه مفاهیم جامعی از پرتوانی و تمایز این سلول‏ها گردید. وی در مرداد ماه ۱۳۹۸ در فهرست یک درصد پژوهشگران برتر پر استناد جهان نظام بین المللی رتبه بندی ESI (Web of Science) قرار گرفت. همچنین در سال ۱۳۹۸ او موفق به کسب نشان عالی علم و فناوری جهان اسلام، جایزه مصطفی شد. این جایزه به عنوان اثری نوآورانه در تحقیقات ترجمانی سلول‏های بنیادی که زمینه ساز ارتقاء زندگی بشریت است، به ایشان اعطا گردید.

تاکنون چندین شرکت از بستر تحقیقاتی پژوهشکده‏ زیست‏ شناسی و فناوری سلول‏های بنیادی شکل گرفته‏ و از پژوهشکده جدا شده اند. نظیر سِل تِک فارمد (کارخانه‏ تولید سلول برای سلول‏ درمانی)، زیست تِک پژوه (تولیدکننده‏ پروتئین ‏های نوترکیب) و شرکت فناوری بُن یاخته های رویان (ذخیره سازی خون بند ناف). او به همراه تیم خود تلاش فراوانی در جهت گسترش علم زیست‏ شناسی سلول‏های بنیادی در ایران کرده است که در این راستا، “آزمایشگاه سلول‏های بنیادی برای همه” و “آزمایشگاه سیار سلول بنیادی” که یک اتوبوس با آزمایشگاه مجهز است را راه اندازی نموده اند. هدف از این روش آموزش و یادگیری مشارکتی، ایجاد انگیزه و توانمندسازی دانش ‏آموزان برای دستیابی به علم، مهارت، نگرش و ارزش‏ هایی است که برای شکل‏ گیری آینده‏ ای پایدار برای علم سلول‏های بنیادی ضروری است. او همچنین به همراه تیم خود از سال ۱۳۸۹ “مدرسه تابستانی بین ‏المللی رویان” را به صورت سالانه برگزار کرده است که در آن، شرکت‏ کنندگان توسط سخنرانان دعوت شده از خارج کشور آموزش می‏ بینند تا بدین وسیله امکان تعاملات بین ‏المللی و ملی نیز افزایش یابد.

  • دکتر حسین بهاروند: رئیس مرکز
  • دکتر محسن قرنفلی: مدیر مرکز بیوتکنولوژی
  • مهندس امیررضا ادیب آذر: مدیر مرکز تجاری سازی و شتابدهی فناوری های نوآورانه
  • دکتر مسعود وثوق: مدیر مرکز سلول درمانی و پزشکی بازساختی
  • دکتر یاسر تهمتنی: مدیر مرکز دیابت، چاقی و متابولیسم
  • دکتر انسیه حاجی‌زاده صفار: مدیر مرکز توسعه فناوری محصولات پیشرفته سلولی (ATMP)
  • اعضای شورای علمی پژوهشکده زیست شناسی و فناوری سلول های بنیادی:
    • دکتر عبدالحسین شاهوردی
    • دکتر حمید گورابی
    • دکتر محمدرضا باغبان اسلامی
    • دکتر مرضیه ابراهیمی
    • دکتر مهدی توتونچی
    • دکتر محمد جوان
    • دکتر محمد کاظمی آشتیانی