دیابت چیست؟

در بیماری دیابت تولید یا عملکرد انسولین و یا هردوی آن‌ها دچار مشکل می‌شود. انسولین هورمونی است که توسط سلول‌های غده لوزالمعده ساخته و ترشح می‌شود و عملکرد اصلی آن پایین آوردن قند خون و فعال کردن سیستم ذخیره‌سازی مواد غذایی در بافت‌های بدن است.
سه نوع دیابت داریم. دیابت نوع یک، دیابت نوع دو و دیابت بارداری.
دیابت نوع یک: عمدتا در اثر اختلال ژنتیکی ایجاد می‌شود و غده لوزالمعده توانایی تولید انسولین را از دست می‌دهد. دیابت نوع یک، بیماری خود‌ایمنی است که در آن سلول‌های ایمنی بدن علیه سلول‌های سازنده انسولین واکنش نشان می‌دهند و موجب آسیب به آن‌ها و از دست رفتن توانایی تولید و ترشح انسولین می‌شوند.
دیابت نوع دو: علاوه بر سوابق ژنتیکی، سبک زندگی نادرست نیز از عوامل ابتلا به این بیماری است. در دیابت نوع دو، بدن به دلایل مختلف قادر به ساخت مقادیر کافی انسولین نیست و یا انسولین ترشح‌شده نمی‌تواند وظایف خود را به دلیل ایجاد مقاومت به انسولین در بافت‌های بدن، انجام دهد.
دیابت بارداری: اگر دیابت برای اولین بار در دوران بارداری بروز و تشخیص داده شود به آن «دیابت بارداری» می‌گویند. طی بارداری تغییراتی در سطح هورمون‌های مختلف بدن رخ می‌دهد که می‌تواند ترشح انسولین را تحت تاثیر قرار دهد، اما بیشتر مادران این تغییرات را تحمل کرده و به‌سلامت از آن عبور می‌کنند. هنگامی‌که میزان این تغییرات بیش‌ از اندازه باشد مادر مبتلا به دیابت بارداری خواهد بود. معمولا پس از زایمان قند خون به مقدار طبیعی بازمی‌گردد ولی درصدی از این افراد در آینده مبتلا به دیابت نوع دو خواهند شد.
عدم پیشگیری و درمان به‌موقع بیماری دیابت باعث درگیری اندام‌های دیگری نظیر چشم، کلیه، قلب و مغز می‌شود که گاهی صدمات جبران‌ناپذیری به دنبال دارد. با مراجعه به‌موقع به پزشک و انجام تست قند خون می‌توان از ابتلا به بیماری دیابت و عوارض آن در درازمدت جلوگیری کرد و کیفیت زندگی فرد بیمار را ارتقا بخشید.

 

مرکز دیابت، چاقی و متابولیم پژوهشگاه رویان برای خدمات دهی تشخیصی و درمانی به بیماران دیابتی و نیز انجام پروژه های تحقیقاتی در حوزه دیابت ایجاد شد. برای کسب اطلاعات بیشتر بر روی اینجا کلیک کنید.

نشانی:
تهران، بزرگراه شهید صیاد شیرازی، بالاتر از بزرگراه صدر، بلوار صنایع، خیابان گلزار جنوبی، کوچه ندا، جنب مسجد قائم
تلفن: ۲۶۹۱۳۶۷۱ و ۲۶۹۱۳۶۶۱